08 June 2022
ABONE OL

Edirne Usulü Kapama Tarifi, Nasıl Yapılır?

Oldukça bilindik bir Balkan yemeği olan kapama, Edirne mutfağının sevilen yemeklerindendir. Eski zamanlarda yapılan bu yemek, fırına yerleştirilirken sinilerin üzerine konulur ve üzerine genişçe bir kapak yerleştirilirdi. Bu kapağın üzerine ise odun koru konulurdu. Daha sonra konulan kor ile yavaş yavaş pişen bu özel yemeğe, hem alttan hem de üstten piştiği için ve üzeri kapatıldığı için ‘kapama’ denilmiştir.

Edirne Usulü Kapama Tarifi, Nasıl Yapılır?

Belirgin özelliklerinden biri olan pilavın üzerine karabiber eklenerek yenilmesidir. Çoğunlukla tavuk ile yapılan bu yemek arzu edildiği takdirde kuzu, sana ya da oğlak etiyle de yapılır. Özellikle önem verilmesi gereken detay ise kemikli bir et olmasıdır. Bununla birlikte  tavuk kapama tarifinde tavuğun incik kısmı kullanılır ve diğer kısımları da pilavın üzerine parça parça eklenir.

Edirne Usulü Kapama Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

Edirne’ye özgü kapama yemeğini yapmak için birkaç malzeme hazırlamanız gerekmektedir. 8 tane tavuk incik, 2 su bardağı pirinç, defne yaprağı, bir adet orta boy soğan, 6 su bardağı soğuk su, tane şeklinde karabiber, bir çorba kaşığı tereyağı ve tuz malzemeleri ile Edirne usulü kapama yemeği yapılabilmektedir. Peki, sevilen Edirne yemekleri arasında bulunan kapama nasıl yapılır?

Edirne Usulü Kapama Nasıl Yapılır?

Tavuk kapama tarifi için gerekli malzemeler hazırlandıktan sonra yemek yapılmaya başlanabilir. İşte tadı damaklarda kalan kapama tarifi

Tavuk incikleri özenli bir şekilde yıkayın ve soğuk su ile derin bir tencereye yerleştirin.

1 tatlı kaşığı tuz ekleyerek yarım saat boyunca kaynatın.

İsterseniz bu bölümde bir soğanı dört parçaya bölerek yemeğe ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda defne yaprağı ve tane şeklinde karabiber ile haşlama suyunun tadını değiştirebilirsiniz.

Pirinci birkaç kere özenle yıkayarak nişastasını süzün.

Tepsiyi ocağın üzerine yerleştirin ve tereyağını eritene kadar ateşte bırakın.

Pirinci tepside kavurun. Yarım tatlı kaşığı tuz ve 1 tutam karabiber ekleyin. Her yere eşit olacak şekilde pirinci düzleştirin.

Haşlanan tavukları pirincin üzerine yerleştirin.

4 su bardağı sıcak suyu tavukların üzerine yavaş bir şekilde dökün.

Yüksek sıcaklığa ayarlı olan bir fırında 45 dakika pişirin. Piştikten sonra ise fırını kapatıp 30 dakika boyunca demlenmesini bekleyin. Ilık bir şekilde servis edin.

0 Yorum

Benzer İçerikler

YEME - İÇME
Edirne En Meşhur Yöresel Lezzetleri
YEME - İÇME
Tekirdağ’da Ne Yenir, Nerede Yenir?