08 Aralık 2022
821
ABONE OL

Edirne Usulü Akıtma Tarifi, Nasıl Yapılır?

En güzel sabahlar kahvaltı ile başlar. Bunun hepimiz biliyoruz. Peki keyifli ve güzel kahvaltıların vazgeçilmezi nedir? Farklı lokasyonlarda farklı cevaplar verilebilir. Ancak Edirne’de tek cevap akıtmadır. Edirne’de çocukluğunu geçirenler bilirler ki geri dönebilmenin, anılarınızı tekrar yaşatmanın tarifleri arasında akıtma vardır. Bu akıtmaya, Trakya akıtması da denir. Annelerin, büyük annelerin kahvaltılar için hazırladığı akıtma, sabahın ilk ışıklarında bizleri mutlu eden atıştırmalıkların yerine geçen lezzetli bir yiyecektir.

Edirne Usulü Akıtma Tarifi, Nasıl Yapılır?

Anadolu’nun farklı yerlerinde farklı isimlerle bilinen akıtmanın özü her daim aynıdır. Tavada pişirilen lezzetli ve yumuşak akışkan ve kıvamı kek hamurundan biraz daha sıvı olan hamurun içine istenilen şey konulup yenilir. Reçel ya da peynir ile eşsiz bir kahvaltılık lezzeti olan akıtma, aynı zamanda pul biberle de servis edilebilir veya pişirilebilir. Bunun yanında üzerinde tereyağı gezdirilerek servis edilmesi de şiddetle önerilen lezzet fikirleri arasında yer alır. Her evde bulunan malzemeler ile yapılabilen akıtma, kahvaltıları ziyafete çevirebilecek bir lezzete sahiptir. Peki, akıtma tarifi nasıldır?

Edirne Usulü Akıtma İçin Malzemeler

Edirne akıtması tarifi için gereken birkaç malzeme vardır. Bu malzemeler her evde bulunabilecek malzemelerdir. Bu nedenle akıtma, bir sabah kalktığınızda alışverişe gitmeden yapabileceğiniz bir lezzettir. Edirne usulü akıtma için gereken malzemeler aşağıdaki gibidir.

1 paket yaş maya

1 litre süt

4 su bardağı un

3 çay kaşığı tuz

Edirne Usulü Akıtma Nasıl Yapılır?

Tencereye süt ve su konularak başlanır. Hafif ısıtıldıktan sonra ve şeker ve maya ilave edilir. Eritilir.

Tuz ve elenmiş un eklemesi yapılarak çırpılmış yoğurt kıvamında bir hamur haline getirilir.

Üzeri örtülür ve ılık bir yerde iki katı oluncaya kadar bekletilip mayalandırılır.

Toprak sac ısıtıldıktan sonra üzerine 1 yumurta kırılıp pişirilir. Yumurta akından ayrılır. Sarı kısmı toprak saca sürülür ve yağlanır.

Mayalanan hamur bir ya da iki fincan kadar cezve ile alınır ve toprak sacın üstüne dökülür. Cezvenin tersi ile 10 ile 12 santimetre çapında yayılır.

Bir taraf pişirilir, sonra çevirmek üzere diğer taraf da pişirilir. Sacdan alınıp tereyağı veya başka bir yağ sürülür. Yumuşak kalması için üst üste konulmalıdır. Ilık bir sıcaklığa kavuşunca üzeri örtülür.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
3 Ekim 2023 Edirne Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
2 Ekim 2023 Edirne Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
1 Ekim 2023 Edirne Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
30 Eylül 2023 Edirne Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
29 Eylül 2023 Edirne Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
28 Eylül 2023 Edirne Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

YEME - İÇME
Mevsimsel Beslenme Nedir? Nasıl Yapılır?
YEME - İÇME
Edirne En Meşhur Yöresel Lezzetleri
YEME - İÇME
Tekirdağ’da Ne Yenir, Nerede Yenir?