27 May 2022
ABONE OL

Edirne’nin Ünlü Ürünleri

Zengin bir mutfağa sahip olan Edirne, yıllar boyu Osmanlı’ya ve pek çok yöresel lezzete başkentliği yapmıştır. Edirne; etli saray yemekleri, hamur işi ve farklı lezzetleri içeren tatlılarıyla besin değeri açısından oldukça sağlıklı bir mutfağa sahiptir. Çeşitli tatlıların ve yemeklerin yapıldığı Türkiye mutfağına Osmanlı esintilerini getiren Edirne mutfağı, deneyenleri tarihi lezzetlere hayran bırakmaktadır.

Edirne’nin Ünlü Ürünleri

İzmit’in pişmaniyesi, Kayseri’nin pastırması, Rize’nin çayı gibi Edirne’nin kavala kurabiyesi, badem ezmesi ve fıstıklı kallavisi de oldukça meşhurdur.

Kavala Kurabiyesi

Yöresel lezzetlere sahip olan Türk mutfağına oldukça katkıda bulunan Edirne, Osmanlı’dan izler taşıyan çeşitli tatlıları ve yemekleri ile harikalar yaratır. Birbirinden lezzetli tatlıları ile beğenilen Edirne kavala kurabiyesi ile oldukça ünlüdür. Yöresel tatlardan biri olan kavala kurabiyesi, badem, un ve tereyağı malzemelerinin bir araya gelmesi ile yapılır. Osmanlı saray mutfağına dahil olan bu kurabiye, eski zamanlardan günümüze değin gelebilmeyi başarmıştır. Doğal bir içeriği olan ve deneyenleri hayran bırakan kavala kurabiyesi, doğal inek sütünden ve tereyağından yapılır.

Fıstıklı Kallavi

Osmanlı’nın saray tatlılarından biri olan fıstıklı kallavi, helva ve şekerleme kültürünün bir görünümüdür. İçeriğinde yağ, tuz ve un bulunmayan kallavi kurabiyesi, bu özelliği ile sağlık ve kalori açısından zararsız bir tatlı olarak görülebilir. Trakya’nın özel lezzetlerinden olan kallavi, safran ve antep fıstığı ile yapılır. Misafirlerine hem hafif hem de lezzetli bir tatlı ikram etmek isteyenler için oldukça doğru bir alternatiftir. Aynı zamanda içinde şeker yerine karaçalı balı eklenir. Karaçalı balı yerine, akasya veya ayçiçek balı da kullanılabilir. Bununla birlikte tercihe göre fıstık eklenmeden de yapılabilir.

Badem Ezmesi

Badem unu, su ve şekerin birleşiminden yapılan bu yöresel tatlı, bir kere tadına bakıldığında unutulmayan bir lezzete sahiptir. Edirne badem ezmesi öncelikli olarak lezzetli görüntüsü ile cezbeder. Daha sonra, katıksız ve pratik bir şekilde yapılan badem ezmesinin görüntüsü ile birleşen tadının keyfine varılır. Edirne’nin eşsiz lezzetlerinden biri olan badem ezmesi, Edirne ziyaretçilerinin vazgeçilmez tatlısıdır. İzmit’e gidildiğinde pişmaniye alınmadan dönülmediği gibi, Edirne’ye gidildiğinde badem ezmesi alınmadan yola çıkılmaz.

0 Yorum

Benzer İçerikler

YEME - İÇME
Edirne En Meşhur Yöresel Lezzetleri
YEME - İÇME
Tekirdağ’da Ne Yenir, Nerede Yenir?