Son Dakika Haberleri
/
Edirne mutfağında, kışlık besinlerin hazırlanmasında farklı teknikler uygulanır. Biber, bamya, patlıcan, erik, domates gibi sebze ve meyveler çeşitli tekniklerle lezzetli hale getirilerek kış için hazırlanır. Trakya kışlık hazırlıkları; turşu, kurutma, pestil, sos ve tarhana gibi lezzetlerle dikkat çeker. Bu lezzetler, Edirne mutfağında kış aylarının vazgeçilmezidir. Peki, kışlık Edirne lezzetleri nelerdir?
Soka, Boşnak mutfağından Edirne mutfağına yansıyan sütlü ve kaymaklı bir turşudur. Sofralarda kahvaltılık ve meze olarak yerini bulan bu lezzete, Edirne mutfağında katık, akça katık, Hatça katığı, kaşarak, uynuk gibi isimler verilir. Bu turşunun yapımında kullanılan Boşnak biberi, ülkemizde Yalova taraflarında yetiştirilerek pazarlarda satışa sunulur. Dolmalık bibere benzeyen bu biber yerine dolmalık renkli biberler de soka tarifi için kullanılabilir.
Bamya, Trakya mutfağının en sevilen sebzelerinden biridir. Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Siğilli köyünde yetiştirilen bamyalar tüm ülkede bilinir. Bu bamyalar ipe dizilerek kurutulur ve kış aylarında yemeklere katılır. Kaliteli bamya üretimi yapan Keşan, İpsala ve Enez ilçelerinden gelen bamyalarla yapılan bamya kurutma, Edirne’de kışın en sevilen lezzetleri arasında yer alır.
Trakya yöresinin mutfağında rastlanan pestil, bağcılık kültüründen edinilmiş bir gelenekten gelir. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nin farklı yerlerinde yapılan pestil, kayısı ve erik başta olmak üzere yaz meyvelerinin çoğu kullanılarak yapılır. Yöresinde oldukça sevilen bir kış lezzetidir.
Trakya mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arsında turşular vardır. Bu yörede çoğunlukla sirke ile yapılan turşular yaygındır. Trakya yağlı biber turşusu yapımında ince kıl biber kullanılır. Yöre halkı bu turşuyu yaparken seçtiği biberlerin taze olup olmadığını anlamak için biberleri ortadan kırarmış. Bu durumda biber çatırdıyor ise taze olduğu belli olurmuş. Bu bilgilerin eski zamanlarda geldiği düşünülürse yağlı biber turşusunun yıllardır hazırlanan bir kış lezzeti olduğunun farkına varılabilir.
Eski zamanlarda turşu bidonlara yerleştirildikten sonra mutfakta ayak altında bir yere konularak yan yatırılırdı. Evin küçük çocuklarına da tekmeleyin diye nasihat verilirdi. Bir oyuna dönüşen bu nasihat ile bidondaki turşunun içerisindeki tüm malzemelerin birbirinin içine geçmesi sağlanırdı. Bu tuşu bidonunun sürekli tekmelenmesi sebebi ile turşuya halk arasında “tekme tokat turşusu” denilirdi.
Köz biberli ve patlıcanlı kışlık sos, Trakya mutfağında çok sevilir. Edirne’de yapılan kışlık hazırlıkların arasında yer alan bu sosa lütenitsa denir. Konservelere konulan bu sos, Bulgaristan ve Makedonya başta olmak üzere geniş bir Balkan coğrafyasında özgün dokunuşlar ile hazırlanır. Edirne mutfağında da rastlanan bu eşsiz lezzet, pizzaların kaplamalarında, kahvaltılarda ve rakı masalarında kendine yer bulur.
Trakya tarhanası, kış aylarında şifa niyetine içilen benzersiz bir lezzettir. Kıvamlı bir şekilde hazırlanan tarhana çorbası, bayat ekmeklerin kaseye doğranıp çorbanın da ekmeklerin üzerine dökülmesi ile sofraya ağız sulandıran bir şekilde servis edilir. Bu, çorbanın sunumunda ritüele dönüşen bir kültürel simgedir. Çorbanın üzerine ekşimik serpilerek sunulması, çorbayla birlikte turşu servis edilmesi de yöre mutfağının sunum özellikleri arasında yer alır.
0 Yorum