18 November 2022
ABONE OL

Deva-i Misk Helvası Tarifi, Nasıl Yapılır?

Osmanlı saray mutfağının eşsiz lezzetlerinden olan deva-i misk helvası, Edirne’nin başkent olduğu dönemlerden bugüne kadar gelmiştir. Edirne yöresel tatlıları arasında yer alan deva-i misk helvasının yeri farklıdır. Anlatılan hikayelere göre; Fatih Sultan Mehmet’in babası, II. Murat’ın Dimetoka üzerinden şehre geldiği gün, karşılamaya gelenler arasında Mısırlı bir şeker ustası da bulunuyordu ve helvayı padişaha sunarak adını kendisinin koymasını istemiştir. Helvayı çok beğenen Fatih Sultan Mehmet ve sonrasında gelen padişahlar, II. Bayezid Şifahanesi’nde belirli günlerde halka ücretsiz olarak sunardı.

Deva-i Misk Helvası Tarifi, Nasıl Yapılır?

Helvanın içinde bulunan 41 çeşit baharat ve bu baharatların sunduğu şifa sebebiyle helva, günümüzde hala birçok kişi tarafından tüketilmektedir. Güçlü aromaya sahip deva-i misk helvası, ismini şifa verici aromasından alır. Enfes aromaya ve kokuya sahip olan misk, Himalayalar’da yaşayan misk geyiklerinin çiftleşmesi sırasında salgıladığı küçük toplardır.

Deva-i Misk Helvası İçin Gerekli Malzemeler

1 su bardağı toz şeker, 1 buçuk su bardağı su, 1 yumurta akı, 1 çorba kaşığı bal, 1 tutam tarçın, 1 tutam misk, 1 tutan zencefil, 2 adet kurutulmuş karanfil, 1 tutam fulful, 1 tutam yenibahar, 1 tutam yenibahar, 1 tutam çörekotu, 1 tutam mastaki sakız, 1 tutam safran, 1 tutam ginseng, 1 tutam polen ve yarım limon ile bu nefis helvayı hazırlayabilirsiniz.

Deva-i Misk Helvası Nasıl Yapılır?

İçeriğinde bulunan baharatlar ile tam anlamıyla bir şifa kaynağı olan deva-i misk helvası tarifi ile sevdiklerinize mükemmel bir tatlı lezzeti sunabilirsiniz.

Bu helvayı yapmak için öncelikle şeker, su ve limon suyunu karıştırarak derin bir kazanda yüksek harlı ateş üzerinde kaynatabilirsiniz.

Şeker tam anlamıyla eriyince altını kapatıp soğumaya bırakmalısınız.

Tahta kaşık ile karışımı içten dışa doğru döverek karıştırmalısınız. Helvanın rengi sarıdan beyaza dönünceye kadar karıştırmaya devam edebilirsiniz.

Bir süre sonra beyazlaşıp katılaşmaya, kıvam tutmaya başlayan helvaya yumurta akı, bal, misk ve diğer baharatları ekleyerek karıştırmaya devam edin.

Bir süre sonra baharatların tatları birbiriyle özdeşleşecektir.

Bir süre sonra kıvamını alan helvayı, kaşık ile tabaklara koyarak servis edebilirsiniz.

 

Görsel: Türkiye Kültür Portalı

0 Yorum

Benzer İçerikler

YEME - İÇME
Edirne En Meşhur Yöresel Lezzetleri
YEME - İÇME
Tekirdağ’da Ne Yenir, Nerede Yenir?