11 July 2022
ABONE OL

Edirne Tarihi

Batıya açılan kapı olan Edirne, avantajlı konumu sayesinde ticaretin en önemli noktalarından biri olduğu için Osmanlı için oldukça önemli bir şehirdi. Sadece ticari konuda avantaj sağlaması yönü ile önemli olmayan Edirne, aynı zamanda Batı’daki sanat akımlarını da hızlı bir şekilde benimseyerek Balkanlara yayılmasını sağlamaktaydı. Osmanlı Devleti için önemli bir merkez olan Edirne, avantajlı özellikleri ve o dönemden kalan sanat eserleri ile günümüzde dikkat çeken bir şehir olmaktadır. Peki bu sınır kentinin tarihçesi neleri kapsar?

Edirne Tarihi

Edirne’nin Tarihçesi

Edirne tarihi, oldukça eskiye dayanmaktadır. Traklar soyundan gelen Odrisler’in Edirne’nin Meriç ve Tunca nehirlerinin orta kısmına yerleştikleri bilinmektedir. Odrisler, Edirne’nin en eski halkı olarak bilinmektedir. Şimdiki Edirne’nin bulunduğu yere kent kuran bu halktan sonra bölgeye Makedonyalılar hakim olmuştur. Bölgeye isimlerini veren Odrisler’den sonra şehir, Orestia ya da Orestas olarak anılmaya başlamıştır.

Roma İmparatorluğu Dönemi’nde Hadrianus tarafından Orestia’ya şehir unvanı verilmiştir. Daha sonra şehre ismini veren bu roma imparatoru, yıllarca şehrin isminin sırasıyla Hadrianopolis, Hadrianupolis, Adrianupolis ve Adrianapolis olarak anılmasına sebep olmuştur. Ardından bu isimler Adrianople ve Adrianopel olarak değişmiştir.

Osmanlı Dönemi’nde bu isimler de tarihe karışarak; Edrinus, Edrune, Edrinabolu, Endriye olarak değişmiştir. 1476 yılında Edrene ismini alarak şimdiki ismine oldukça yaklaşır. 14. yüzyılın başlarında ilk kez Edirne olarak anılan bu eşsiz şehir, 88 yıl boyunca Osmanlı Devleti’nin başkenti olarak kalmıştır.

Edirne’nin çeşitli dönemleri olmuştur. Bu dönemler zamanında esprili ve anlamlı isimler de almıştır. Mutluluk döneminde “Der-i Saadet” yani Mutluluk Kapısı anlamına gelen unvana sahip olmuştur. Aynı zamanda “Şenlikler Şehri” de denilmiştir. Her zaman mutlu dönemleri olmayan Edirne, tarihte savaşlar, kuşatmalar, işgaller ve felaketler de görmüştür. Her döneminde kültür kavramına önem veren bir şehir olan Edirne, mimari yenilikleri, hat ve süsleme sanatındaki en güzel örnekleri ile tarihe damga vuran şehirler arasına girmeye hak kazanmıştır.

Türkiye’nin kültürel miraslarından biri olan Edirne, Osmanlı Dönemi’nde gerçek kimliğine kavuşmuştur. Bu sayede Osmanlı mimarisinin derinden hissedildiği camiler, köprüler, tarihi evler ile ilgi gören tarihi ve turistik bir şehir olmuştur.

0 Yorum

Benzer İçerikler

KÜLTÜR SANAT
Yolculukta İzlenebilecek Mini Diziler
KÜLTÜR SANAT
Tüm Zamanların En İyi Türk Dizileri