Son Dakika Haberleri
/
Hem tarih hem de folklor açısından zengin bir şehir olan Edirne, Osmanlı’ya hatırı sayılır bir süre başkentlik yaptığından dolayı onun kültüründen oldukça etkilenmiştir. Belirli bir bölgede Osmanlı’nın önemli dönemlerini yakından görebilme fırsatı bulan Edirne, Osmanlı’nın alışılagelmiş kendine özgü davranışlarını kendi yöresi halinde günümüze değin muhafaza etmeye devam etmiştir. Türküleri, manileri, halk efsaneleri ve hikayeleri, atasözleri, tekerlemeleri, giyim kuşamı ve halk oyunları sayesinde özgün bir yöreye sahip olan Edirne, benzersiz kültürü ile dikkat çekmektedir.
Edirne yöresel kıyafetleri, erkekler ve kızlar için farklı şekillerde olmaktadır. Aynı zamanda, kafa kısmı, ayaklar ve vücut için kullanılan yöresel kıyafetlerin isimleri birbirinden oldukça farklıdır ve günümüzdeki isimleri ile kıyaslandığında garip karşılanabilmektedir. Örneğin; erkeklerin giydiği, cepken, mintan, aba, çuha potur, içi kuzu postundan olan gocuk, salta gibi değişik isimli eşyalar bulunmaktadır. Bunların yanında örme çorap, dikişli terlik, mest, çekme, kundura, katır, nalın, lapçın, çetik, kalçın ve tulumbası yemenisi gibi giysiler de Edirne’nin yöresel erkek giysileri içinde yer almaktadır.
Kadınlara özgü yöresel giysiler ise işlemeli gömlek, entari, tülbent, yetüsü, eldiven, bindallı, şal, kaftan, hırka ve ipek kuşaktır. Bu giysiler Edirne’nin yöresel kıyafetleridir. Kişilerin baş kısmında kullandığı eşyalar ise sarık, takke, fes, kavuk, külah gibi eski zamanlara özgü kıyafetlerdir.
Edirne yöresine hakim olan giyim kuşam alışkanlıkları genel açıdan bakıldığında çağdaştır. Yörede genel olarak aynalı yelek, dikişli mercan terlik, şalvar, bindallı, yelve gibi yöresel kıyafetler benimsenmiştir. Bazı yerlerde çarşaf, yaşmak ve ferace gibi kıyafetler benimsenmiş olmasına rağmen genel giyim alışkanlıkları çağdaş yapıdadır.
Edirne yöresinin tarihi konumu sebebi ile zengin ve renkli olan halk oyunları, Trakya Bölgesi’nin halk oyunlarının özelliklerini taşımaktadır. Rengarenk kıyafetler giyilerek yöresel dansların yapıldığı Edirne yöresi, Anadolu’nun diğer halk oyunlarından keskin bir şekilde ayrılmaktadır.
Yöre danslarının içlerinde ufak farklar bulunsa da hepsinin içinde olan ve “Kaldırma” adı verilen hareketli bir son mevcuttur. Halk oyununun bu kısmında oldukça enerjik ve canlı görüntüler ortaya çıkmaktadır. Bu yörenin eşsiz halk oyununda el ele de el ele tutuşmadan da oynanır. Davul ve zurna eşliğinde gerçekleştirilen bu halk oyunu, oldukça tempolu ve eğlencelidir.
1 Yorum
Canım edirnem.