14 April 2022
ABONE OL

Edirne El Sanatları

Yıllar boyu Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış olan Edirne’nin pek çok alandaki tarihi dokusu, el sanatlarında da kendini belli ediyor. Edirne’de yüzyıllar boyunca gelişerek ve etkileşerek oluşan kültür, el sanatlarındaki hoş histe kendine yer buluyor.

Edirne El Sanatları

Edirne Mis Meyve Sabunu El Sanatı

Edirne yöresine has bir el sanatı olan mis meyve sabunculuğu, günümüzde vitrinlerde sıklıkla sergileniyor. Süsleme için yapılan bu el sanatı, hamur ile yapılır. Küçük toplar haline getirildikten sonra meyve şekli verilen hamurlar, verilen meyve şekline göre boyanıyor. Kuruması ile dekor veya süsleme için kullanıma hazır olan meyve sabunları güzel birer süs eşyası özelliği taşıyor.

Edirne Aynalı Süpürge El Sanatı

Kendi yöresine özgü birçok el sanatı bulunan Edirne, kültürünü bu sanatlar ile koruyor. Bu sanat eserlerinden biri olan aynalı süpürge, teknolojinin gelişmesi ile temizlik amacıyla kullanılma özelliğini yitirdiğinden dolayı dekoratif açıdan kullanılıyor. Eski zamanlarda Süpürgeciler Hanı adı verilen yerlerdeki dükkanlarda üretilen süpürgelere günümüzde rastlamak oldukça zor bir ihtimal gibi görünüyor.

Bahçelerden elde edilen ince dallar veya teller ile yapılan süpürgeler, Edirne kültüründe evlilikte önemli bir rolü oluyor. Çeyiz eşyaları arasında oldukça sevilen bir eşya olan aynalı süpürge aynı zamanda turistik ve hediyelik eşya olarak satın alınıyor. Farklı medeniyetlerden kişilerin beğenisini toplayan bu yöresel kültür ürünü aynalı süpürge, Edirne’ye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin severek aldığı eşyalar arasında ismini yazdırıyor.

Edirnekâri

Karton ve ahşap gibi malzemelerin yüzeylerine uygulanan boya işlemine Edirnekâri deniyor. Çeşitli motif kullanılarak süslenen bu malzemeler, doğadan ilham alınarak çizilen motifleri üzerinde barındırıyor. Kahverengi, yeşil ve mavi gibi doğadaki renklerin malzemeler üzerine işlenmesi ile oluşturulan bu el sanatı, doğanın yansıması niteliğini taşıyor.

Sanatkarların doğadan ilham alarak ortaya çıkardığı bu el sanatı, ev eşyalarına da yapılabiliyor. Dolap, masa, vitrin gibi ev eşyalarına uygulanabilen bu el sanatı, uzun yıllar boyunca ortaya koyulmaya devam eden eserler sayesinde ayakta kalabiliyor.

Mimari yapıların iç dekorlarında kullanılan bu sanat, taş gibi sert, oyması ve boyaması zor malzemeler üzerinde de yapılabiliyor. Edirneli sanatçıların ortaya çıkardığı bu sanat ismini bu sanatçılardan alıyor. Özellikle kitap ciltlerine yapılan bu el sanatında yumuşak çizgilerin ve doğal renklerin kullanılması, doğadan ilham alındığı belli ediyor.

0 Yorum

Benzer İçerikler

KÜLTÜR SANAT
Yolculukta İzlenebilecek Mini Diziler
KÜLTÜR SANAT
Tüm Zamanların En İyi Türk Dizileri