07 September 2022
ABONE OL

Uzunköprü Gezi Rehberi

Uzunköprü gezilecek yerler, Edirne’de oldukça geniş seçenekler sunar. Edirne’nin en büyük ilçeleri arasında yer alan Uzunköprü; doğası, tarihi ve samimi yerel halkı ile öne çıkar. Bunların yanı sıra tarihinin oldukça eskilere dayanması da Uzunköprü ilçesini hem yerli hem de yabancı ziyaretçiler için çekici kılar.

Uzunköprü Gezi Rehberi

Bu nedenle de sizler için Uzunköprü’ye gidildiğinde görülmesi gereken birkaç önemli yapıtı derledik.

Muradiye Cami (II. Murat Camii)

Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı olan Muradiye Mahallesinde bulunan Muradiye Cami ya da diğer adıyla II. Murat Camii, Sultan II. Murat’ın emri üzerine inşasına başlanan ve Kocameşe Deresi’nin kenarında yer alan bir cami olmaktadır. Ulaşımı ise yürüyerek sağlamak mümkündür.

Sultan II. Murat’ın emriyle 1443 yılında inşa ettirilmiş olan Muradiye Cami, Uzunköprü ile aynı dönemde yaptırılmış bir yapı olmaktadır ve 1444 yılında hizmete açılmış olan II. Murat Camii, selatin camiler arasında da bulunmaktadır.

Caminin yapım aşamalarında moloz taş tercih edilmiştir ve 22 metre uzunluğa 19 metrelik genişlik şeklinde tasarlanmıştır. Muradiye Caminin arka bahçesinde ise Uzunköprü ilçesinin önde gelen isimlerinin ebedi istirahat haneleri bulunmaktadır. Avlusu üç kapıdan oluşan caminin girişinin üzerinde bulunan, yapı hakkında çeşitli bilgileri barındıran kitabede, yapının kim tarafından ve hangi tarihte yapıldığına dair bilgiler yer almaktadır.

Aziz İoannis- Vaftizci Yahya Kilisesi

Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı bulunan Muradiye Mahallesinde bulunan Aziz İoannis Kilisesi, Uzunköprü’ye ortalama 200 metre uzaklıkta yer alan ve Uzunköprü’ye gelirken kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir nokta olmaktadır.

Aziz İoannis Kilisesi 1875’li yıllarda Uzunköprü’de yaşayan Rumlar tarafından Aziz İoannis Prodromos yani Vaftizci Yahya adına moloz taştan inşa edilen Ortodoks bir yapı olmaktadır. Salonlu bazilika tipinde tasarlanan kilise yarım kubbeli bir yapıya sahip olmaktadır ve Apsis ile salonları yuvarlak kemerli, dikdörtgen pencereli olarak inşa edilmiştir.

Uzunköprü Belediyesi Kent Müzesi

Edirne Uzunköprü ilçesine bağlı olan Muradiye Mahallesinde bulunan müzeye ulaşımlar, ilçe merkezinden yürüyerek kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Bölgede uzun seneler boyunca faaliyet gösteren ve bir işyerinin restore edilmesinin ardından belediye tarafından müzeye dönüştürülen yapı 16 Aralık 2013’te müze olarak ziyaretçi kabul etmeye başlamıştır. 19. yüzyılın başlarında özel bir konak olarak tasarlanmış olan yapı, ilerleyen dönemlerde depo olarak da kullanılmıştır.

Toplamda iki katlı olan ve oldukça tarihi bir izlenim yaratan yapıda 6 oda bulunmaktadır ve bu odaların her birinde farklı türler ve tarihi eserler hakkında bilgiler yer almakta, sergilenmektedir.

Binanın alt katlarındaki odalar; Yaşam Odası, Gelin Odası, Kahve Köşesi gibi bölümlere ayrılmıştır ve bu şekilde hizmetlerine devam etmektedir. Bu nedenle eğer Edirne’ye gelirseniz bu müzede kesinlikle görmeniz gereken yerlerden biri olmalıdır.

Uzunköprü’ye Nasıl Gidilir?

Edirne merkezden özel aracınızla ya da toplu taşıma araçlarıyla Uzunköprü’ye gitmeniz oldukça kolay olmaktadır. Çünkü Edirne merkezden sıklıkla Uzunköprü’ye araç gitmektedir.

0 Yorum

Benzer İçerikler

GEZİ REHBERİ
Erikli Plajı Nerede? Nasıl Gidilir?
GEZİ REHBERİ
Uzunkum Plajı Nerede? Nasıl Gidilir?
GEZİ REHBERİ
Saros Körfezi Gezilecek Yerler
GEZİ REHBERİ
Karaağaç Tren İstasyonu Tarihi