01 July 2021
ABONE OL

Sokullu Mehmed Paşa Külliyesi

Tarihi kayıtlar incelendiğinde 16. yüzyılın üçüncü çeyreğine kadar Havsa çok gelişmemiş, biraz gözlerden uzak kalmış bir yerleşim yeri olmaktadır. Ancak ilerleyen süreçlerde Sokullu Mehmed Paşa, Havsa’yı değerlendirmek istemiştir. Bunun içinde kendi adını taşıyan külliyenin inşası ve Havsa’nın yeniden imara açılması için Sinan’a siparişte bulunmuştur.

Sokullu Mehmed Paşa Külliyesi

Sinan da Edirne Selimiye Camii’ni inşa ettiği bu yıllarda Havsa’daki imar faaliyetlerini ekibi Hassa Mimarları Ocağı ile birlikte yürütmüş olduğu düşünülmektedir. Sinan’ın Havsa’daki külliyeyi, 1560’lı yıllarda yine Sokullu için Lüleburgaz’da yaptığı külliyenin bir benzeri olarak tasarladığı söylenebilmektedir. Külliyeyi oluşturan yapılardan cami, arastanın dua kubbesi, hamam, ocaklı-nişli duvar, mescid-tekke ve köşe çeşmesi günümüze kadar ulaşan kısımlarıdır.

Arastanın doğu kısmında bulunan cami sade ama aynı zamanda da anıtsal bir görünüme sahip olmaktadır. Kare planlı ibadet mekânının üzeri kubbeyle örtülmüştür. Kubbeye geçiş mukarnas dolgulu tromplarla sağlanmaktadır. Bir zamanlar kuzeyinde kemerli ve üzeri kubbelerle örtülü, üç bölümlü bir son cemaat yerinin mevcut olduğu kalan izlerden tahmin edilmektedir.

Kuzeybatıdaki minare onarımla yenilenmiştir. Caminin kuzeyinde medrese yer almaktadır. Camiye asıl giriş arastadan bir taç kapıyla mümkün olmaktadır. Evliya Çelebi’nin bahsettiği 984 (1576-77) tarihli kitâbe’nin taç kapıda olduğu bilinmektedir. Bu kitâbenin yerinde günümüzde sonradan konan, fakat yazısı eksik ve silik olduğundan tam okunamayan bir kitâbe bulunmaktadır. Caminin ibadet mekânının girişindeki kapının üzerinde de yine tam okunamayan bir kitâbe yer almaktadır. İbadet mekânı oldukça aydınlık ve ferah olmaktadır. Mermerden yapılan mihrap ve minber dikkat çekici özellikler göstermektedir. Sade bezeme anlayışının görüldüğü caminin onarılması önerilmektedir.

Arastada cami ile han kapılarının açıldığı bölümde dua kubbesi bulunmaktadır. Lüleburgaz ve Payas Sokullu Mehmed Paşa külliyelerinde de benzeri görülen dua kubbesi dört desteğin kemerlerle bağlanıp üzeri pandantifli kubbeyle örtülen mimari bir birimi olmaktadır. Açıklığı 9 metre civarıdır. Doğu ve batı yönlerine doğru birer eyvan şeklinde genişletilerek doğudaki cami ile batıdaki hanı birbirine bağlayan dua kubbesinin altında bazı önemli törenler gerçekleştirilmekteydi. Arastanın kuzeybatı köşesindeki çifte hamam külliyenin bu yöndeki son sınırı olmaktadır.

Sokullu Mehmed Paşa Külliyesi Nerede? Nasıl Gidilir?

Sokullu Mehmed Paşa Külliyesi Havsa’da bulunan ve kesinlikle gidilmesi, görülmesi gereken bir tarihi yapı olmaktadır. Bu tarihi yapıya gitmek için ise iki seçeneğiniz bulunmaktadır. Bu seçeneklerden biri özel aracınız ile gitmekken diğeri toplu taşıma kullanmanızdır. Eğer özel aracınız ile gidiyorsanız tabelaları takip ederek kolaylıkla bu yapıya ulaşabilirsiniz. Ancak toplu taşıma kullanacaksanız Edirne’den Havsa otobüsüne binmeniz gerekmektedir.

0 Yorum

Benzer İçerikler

GEZİ REHBERİ
Erikli Plajı Nerede? Nasıl Gidilir?
GEZİ REHBERİ
Uzunkum Plajı Nerede? Nasıl Gidilir?
GEZİ REHBERİ
Saros Körfezi Gezilecek Yerler
GEZİ REHBERİ
Karaağaç Tren İstasyonu Tarihi