21 April 2022
ABONE OL

Edirne Saat Kulesi

Edirne’nin değerli tarihi yerlerinden biri olan Edirne Makedonya Saat Kulesi, 1886 yılında bir burç üzerine inşa edilmiştir. Edirne’nin merkezinde bulunan kalenin surlarındaki bir burç üzerine inşa edilmiş olan saat kulesi, 1894 yılında yıkılmıştır. Yıkımdan sonra yerine tuğladan yeni bir kule yapılmıştır. 1953’teki depremde ise hasar görmüştür ve bu yıl içerisinde yıktırılmıştır.

Edirne Saat Kulesi

Şehrin önemli turistik ve tarihi mekanlarından biri olan Edirne Saat Kulesi, Edirne’nin merkezinde bulunmaktadır. Edirne’deki meşhur tarihi mekanlardan biri olan Üç Şerefeli Cami’ye oldukça yakın olan saat kulesinin, Makedonya Kulesi ismini almasına sebep olan Makedonya ile karşı karşıya bulunmasıdır. 1953 yılına kadar saat kulesi olarak değerlendirilen kule, sonraki zamanlarda yıkılma tehlikesinden dolayı kullanılmamaya başlanmıştır. Kırmızı taşlardan inşa edilen kulenin üst tarafındaki bayrak ise hem tarihi hem de çeşitli medeniyetleri hatırlatmaktadır. Kulenin iç tarafını görmek mümkündür fakat üst katlara çıkılamamaktadır.

Makedonya Kulesi olarak da bilinen Edirne Saat Kulesi, Bizans, Roma ve Osmanlı kültürlerini taşımaktadır. Var olduğu zaman içerisinde farklı medeniyetlere şahitlik eden Edirne Makedonya Saat Kulesi tarihi, çok eskilere dayanmaktadır.

Edirne Saat Kulesi Tarihi

Sanat tarihçilerinin başyapıt olarak gördüğü Edirne Saat Kulesi, Roma Kralı Hadrianus tarafından yaptırılmıştır. Hadrianopolis bölgesini kuşatan surlarda bulunan dört kuleden biridir. 1886 ve 1887 yılları arasında saat kulesi olarak anılmasına sebep olan Edirne Valisi Hacı İzzet Paşa tarafından yaptırılan ahşap katlar ve saatlerdir. Millet Saati denilen bu saat, şehri çevreleyen surların üzerindeki kulenin saat kulesi olarak hatırlanmasını sağlamıştır. Eski zamanlardan bu yana kadar ayakta kalmayı başarabilen bir yapı olan Edirne Makedonya Saat Kulesi, bölgesinde yapılan arkeolojik kazıdan sonra Kentsel Arkeoloji Parkı adı altında hizmete açılmıştır.

Saat kulesi çevresinde yapılan kazı çalışmalarında 1999 ve 2003 yılları arasında pek çok seramik fırın, tahıl ambarı, kerpiç eşyalar ve kemikler bulunmuştur. Edirne Valiliği’nin yardımları kapsamında kulenin görüntüsünü değiştiren ve bugüne dek gelebilmiş olan yapılar yıkılma aşamasındadır. Geçtiğimiz yıllarda restorasyonu hedeflenen ve çeşitli medeniyetlerin tozunu üzerinde taşıyan bu kulede, kültür alanına dönüştürme çalışmaları yapılacaktır.

0 Yorum

Benzer İçerikler

GEZİ REHBERİ
Erikli Plajı Nerede? Nasıl Gidilir?
GEZİ REHBERİ
Uzunkum Plajı Nerede? Nasıl Gidilir?
GEZİ REHBERİ
Saros Körfezi Gezilecek Yerler
GEZİ REHBERİ
Karaağaç Tren İstasyonu Tarihi