09 January 2023
ABONE OL

Edirne Gezisinde Mutlaka Ziyaret Edilmesi Gereken 6 Yer

Osmanlı İmparatorluğu’na 88 yıl başkentlik yapmış olan Edirne, şehre adım attığınızda atmosferiyle sizi büyülüyor. Camileri, kervansarayları, müzeleri, köprüleri ve bilumum birçok mekanıyla size ev sahipliği yapan şehir henüz gitmediyseniz keşfedilmeyi bekliyor. Şimdi, gelin birlikte ufak bir Edirne turu yapalım!

Edirne Gezisinde Mutlaka Ziyaret Edilmesi Gereken 6 Yer

Meriç Köprüsü

Meriç Nehri’nin hemen üzerine konumlandırılmış Meriç Köprüsü, Edirne’nin ziyaret duraklarından biri olarak biliniyor. Padişah Abdülmecit’in emriyle inşa edilmiş olan Meriç Köprüsü, simgesel bir yapı olması ile dikkat çekiyor. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan köprünün kendisine has özellikleri bulunuyor. Köprünün taş ayaklarında 12 hayvanlı takvim işlemesi bulunuyor. Güneşli bir günde Edirne’yi ziyaret ederseniz Meriç Köprüsü’nün iki tarafında bulunan, köprüyü ve nehri seyredebileceğiniz çay bahçelerinde keyifli bir gün geçirebilir, yüzyıllar önce köprüde yürüyen sultanları hayal edebilirsiniz.

Selimiye Camii

Selimiye Camii, Edirne’nin ve Türkiye’nin çok önemli anıtsal yapıları arasında yer alıyor. II. Selim’in emriyle Osmanlı İmparatorluğu’nun kıymetli mimarlarından Mimar Sinan’a inşa ettirilen cami, 4 uzun minaresi ve dev kubbesiyle 2011 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen yapılardan biri olarak dikkat çekiyor. Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan Selimiye Camii, başarı ve dehanın büyüleyiciliğini bir araya getirerek ziyaret edenlere yüzyıllardır sunuluyor. Kubbedeki işçilik, camiinin içerisine girdiğinizde sizi karşılayan atmosfer ve göz kamaştıran mimari Selimiye’nin silüeti olduğunu gösteriyor.

Birçok rivayeti bünyesinde barındıran Selimiye Camii, sık sık ziyaret ediliyor. Camiinin içinde yer alan bir mermerin sütununda ters işlenmiş lale kabartması bulunuyor. Rivayete göre yüzyıllar önce camiinin yapıldığı alanın lale bahçesi olduğu söyleniyor. Caminin ihtişamını yakından hissetmek ve lale kabartmasını incelemek için Selimiye Camii’ye uğramanızı tavsiye ediyoruz. 

Rüstem Paşa Kervansarayı

Rüstem Paşa Kervansarayı, Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı ve sadrazamı olan Rüstem Paşa’nın emriyle Mimar Sinan tarafından inşa edilen yapıdır. Büyük han ve küçük han olarak iki handan oluşan Rüstem Paşa Kervansarayı, Klasik Dönem’in en görkemli yapıları arasında yer alıyor. Yüzyıllarca korunmuş olan yapı, şimdilerde otel, konaklama ve bünyesinde bulundurduğu 21 dükkanla hizmet sunuyor. Yorucu bir günün ardından geniş avlusunda kahve içebilir, odalarından birini kiralayabilirsiniz. 

Sweti George Kilisesi

Bir mahalle arasında inşa edilmiş olan ve Edirne halkının Bulgar Kilisesi olarak adlandırdığı yapı Sweti Bulgar Kilisesi, Edirne’de gezilecek yerler arasında bulunuyor. Bulgar nüfusun ibadet edebilmesi için yapılan taş bina, yabancı turistlerin Edirne’ye geldiklerinde uğradıkları mekanlardan biri olarak rağbet görüyor. Balkan Savaşları’nda zarar gören kilise, restore edilmiş. Günümüzde de ziyarete açık bir halde bulunuyor. Etkileyici binanın taş mimarisi, işlenmiş pencere detayları Kıyık Mahallesi’ne uğrarsanız keyifli bir gezi imkanını sizinle buluşturuyor.

Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Edirne’de taş bir konakta müze gezmenin keyfini turistlere yaşatan Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, bölgesinde sıkça ziyaret edilen yerler arasında bulunuyor. Edirne’nin tarihi hazinelerini ziyaretçilerine sunan müze mutlaka gidilmesi gereken duraklardan arasında yer alıyor. Atatürk’ün emriyle kurulan Edirne Müzesi, şehrin tarihi dokusunu, Topkapı Sarayı’ndan getirilen eserleri, şehirde yapılan kazı sonucu bulunan eserleri de ziyaret edenlere sunuyor. 

Gala Gölü

Doğayla iç içe bir gün geçirmek isteyenlerin uğrayacağı mekanlardan biri olan Gala Gölü, Edirne’ye 144 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Gala Gölü, Edirne’nin Enez ilçesinde yer alıyor. Şehrin karmaşıklığından bunalan, yeşil ve mavinin kucaklaştığı bir alanda buluşmak isteyenler Gala Gölü’ne muhakkak uğruyor. 100’den fazla göçmen kuş türüne, 511 tane bitki türüne, 517 tane hayvan türüne ev sahipliği yapan göl ilkbahar ve yaz mevsimlerinde doğasıyla sizleri büyülüyor. 2005 yılında el değmemiş güzellikleri korumak için milli park ilan edilen Gala Gölü yapılan yürüyüş yolları, kamp alanları, sakin sazlık yerleri ile sizlerin keşfini bekliyor.

0 Yorum

Benzer İçerikler

GEZİ REHBERİ
Erikli Plajı Nerede? Nasıl Gidilir?
GEZİ REHBERİ
Uzunkum Plajı Nerede? Nasıl Gidilir?
GEZİ REHBERİ
Saros Körfezi Gezilecek Yerler
GEZİ REHBERİ
Karaağaç Tren İstasyonu Tarihi