23 May 2022
ABONE OL

Edirne’deki Kilise ve Sinagoglar

Osmanlı döneminde Edrinus, Edrune, Endriye ve Edrinabolu isimleri ile anılan Edirne; çarşıları, meşhur evleri, köprüleri, camileri ile yerli ve yabancı turistleri nostaljik ve tarihi bir etki ile karşılıyor. Camilerinin yanında Edirne kiliseler ve meşhur sinagog ile farklı kültürlere ve inançlara ev sahipliği yapıyor. Bu yönü ile kültür yoğunluğu yaşayan Edirne’nin kiliseleri ve Edirne Büyük Sinagogu ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik.

Edirne’deki Kilise ve Sinagoglar

Sveti Konstantin-Elena Bulgar Kilisesi

1869’da Bulgarlar tarafından yaptırılan kilise, ismini I. Konstantin ve annesi Helena’dan alıyor. Yapımı ortalama 7 ay süren Sveti Konstantin-Elena Bulgar Kilisesi, Ortodoks kilisesi olup, kilise mimarisinin izlerini de bu özellikten alıyor. Doğu Ortodoks kilise mimarisinin izlerini taşıyan kilise, Edirne’nin merkezindeki Uzunkaldırım bölgesinde bulunuyor. Cemaatini kaybettiğinden dolayı artık uğrak bir ibadethane olmaktan çıkan Sveti Konstantin-Elena Bulgar Kilisesi, uzun bir süre bakımsız bir halde bırakılıyor. 2008 yılına gelindiğinde ise restore ediliyor.

İtalyan Katolik Kilisesi

İtalyan Katolik Kilisesi 1852’de inşa ediliyor. Binanın girişinde bulunan kitabenin her iki tarafında iki vazo bulunuyor. Bu vazoların içinden güller çıkıyor ve kitabenin üzerindeki güneş motifi tanrıyı sembolize ediyor. İki basamaklı bir merdiven ile ulaşılan kilise girişinin üst tarafında İtalyan hacı bulunuyor. Klasik bir konsept şeklinde tasarlanan kilisenin cephesi, bazilika üzerine yapılıyor. Kilisenin bahçesinde yer alan kitabeden yola çıkılarak, Katolik kilisesi olduğu sonucuna varılabiliyor. Fresko ve mozaik şekiller kullanılan kilise süslemesi, oldukça dikkat çekiyor.

Edirne Büyük Sinagogu

Edirne Büyük Sinagog, Kaleiçi’ndeki Dilaverbey mahallesinde bulunuyor. Üç yapıdan oluşan Edirne Büyük Sinagogu, ülkemizin en büyük, Avrupa’nın ise en büyük üçüncü sinagogu olarak tanınıyor. Meşhur sinagog, France Depre tarafından Viyana’daki Leopoldstadter Tempel sinagogundan ilham alınarak projelendiriliyor.1492 yılında Avrupa’dan gelen baskılara dayanamayarak Osmanlı’ya kaçan Seferad cemaatinden II. Abdülhamit dönemine kadar uzanan tarihi ile oldukça ilgi görüyor. 1905 yılında çıkan yangından zarar gören Edirne Büyük Sinagogu, yeniden inşa ediliyor. Edirne Büyük Sinagogu restorasyonu, II. Abdülhamit tarafından yaptırılıyor. Tarihi ve kültürel izler taşıyan bu eski ibadethane, Edirne’de gezilecek yerler arasında yer alıyor.

0 Yorum

Benzer İçerikler

GEZİ REHBERİ
Erikli Plajı Nerede? Nasıl Gidilir?
GEZİ REHBERİ
Uzunkum Plajı Nerede? Nasıl Gidilir?
GEZİ REHBERİ
Saros Körfezi Gezilecek Yerler
GEZİ REHBERİ
Karaağaç Tren İstasyonu Tarihi