Son Dakika Haberleri
/
Zengin bir tarihe sahip olan ve tarihimizin en eski zamanlarına şahitlik etmiş olan Edirne, yıllarca farklı medeniyetlerden insanların kültürünü ve sanatını ilham alıyor. Hem siyasi hem de kültürel açıdan ülkemiz için önemli bir yere sahip olan Edirne, eski zamanlardan günümüze değin gelebilmiş olan tarihi ve mimari değerlere ev sahipliği yapıyor. Gökyüzüne hakim olan Edirne camileri, göz kamaştıran su kemerleri olan köprüleri, hanları, külliyeleri ve sayısız pek çok tarihi güzelliği içinde barındıran Edirne tarihi yerler konusunda oldukça tercih edilen bir nokta oluyor. Görenleri kendine hayran bırakan ve şehrin mimarisini temsil eden Selimiye Cami, Üç Şerefeli Cami ve Eski Cami gibi önemli yapıtların anıt niteliği taşıdığı biliniyor. Edirne tarihi bu yapıtlar ile daha iyi anlaşılıyor.
Şehirde ihtiyaç duyulan suyun, kentin etrafındaki su kaynakları tarafından karşılandığı biliniyor. Kaynaklardan şehre ulaşan suyun, kemer ve maksem ile ulaştırıldığı biliniyor. Şehirdeki su kaynakları arasında olan çeşmeler ise küçük bir alanı kaplamasına rağmen, Edirne’nin tarihi dokusunu destekleyen yapılar oluyor. Osmanlı dönemi boyunca yapımı sürdürülen pek çok çeşme olduğu biliniyor. Bu çeşmelerin bir kısmı günümüze ulaşarak estetik ve toplumsal amaçlara hizmet ediyor.
Adil Bey Çeşmesi, Meriç Köprüsü’ne yakın oluşu ile tanınan yapılar arasında yer alıyor. Bir zamanlar Edirne Valisi olan Hacı Adil Bey’in ismini alan çeşme, Hacı Adil Bey’in Bulgar çeteciler tarafından talihsiz bir şekilde öldürülmesi sonucu yaptırılıyor.
II. Bayezid Külliyesi’nin ana kapısında bulunan Sinan Ağa Çeşmesi, tarihte Edirne’deki pek çok yere çeşme yaptıran Sinan Ağa tarafından yaptırılıyor. Edirne gezilecek yerler arasında olan ve tarihi oldukça eskilere dayanan bu çeşme, Edirne meydanında varlığını sürdürüyor.
Osmanlı’nın en önemli şehri Edirne’nin; siyasi, kültürel, sosyal ve tarihi pek çok noktası ile zengin bir birikime sahip olduğu biliniyor. Bunların yanında zamanında su kaynaklarının kullanımını sağlayan çeşmelerden biri olan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Çeşmesi, 1667 yılında Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından yaptırılıyor.
0 Yorum