Son Dakika Haberleri
/
Tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Meriç, Edirne’nin bir ilçesidir. İlçe adını ülkemizin en önemli nehirlerinden biri olan Meriç Nehri’nden alır. Ülkemizin batı sınırını oluşturan Meriç Nehri, ilçeyi Yunanistan’dan ayırıyor.
Edirne’nin ilçelerinden biri olan Meriç, ismini Meriç Nehri’nden alır. Meriç ilçesi güneyde İpsala ilçeleri, güneydoğu ve doğuda Uzunköprü, batı ve kuzeyde Yunanistan’a sınır bir ilçemizdir. Meriç ilçesi 2 belde ve 21 köyden oluşuyor.
Meriç İlçesi Tarihi
Tarih öncesi devirlerden beri birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilçenin tarihi Trak medeniyeti ile başlıyor. İlçe, İlkçağda Trak Krallıklarıyla Pers-Büyük İskender ve Roma İmparatorlukları sınırları içerisinde yer alıyordu. Orta Çağ’da ise 10. yüzyıla kadar Bizans İmparatorluğu’na bağlı bir medeniyet olmuştur. 14. yüzyıl ortalarında ise Osmanlı İmparatorluğu’nun himayesine geçmiştir.
İlçe 19. yüzyılın başlarında Rusların eline geçti. Birinci Balkan Savaşı’nın ardından Bulgarlar ve Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Yunanlılar ilçeyi aldılar. 1920’de ise Yunanlılar, Meriç Nehri’nden ilerleyerek Doğu Trakya’ya geçmek istediler. Türk birliklerin ilçeyi savunmasının ardından iki yıl süren Yunan işgali Büyük Zafer’in ardından sona erdi. İlçe, 19 Kasım 1922’de geri alındı.
Meriç İlçesi Coğrafi Özellikleri
Ülkemizin batı sınırını meydana getiren Meriç Nehri, Meriç ilçesini Yunanistan’dan ayırıyor. Bulgaristan’dan doğan Meriç Nehri, Yunanistan ve Türkiye sınırını ayırıyor. Meriç Nehri, Türkiye’nin en büyük onuncu nehri olma özelliğini taşıyor. Meriç Nehri, Edirne’nin kuzeyinde yer alan Arda Nehri ile karışır. Aynı zamanda Edirne’nin güneyinde yer alan Tunca Nehri ile birleşir.
Meriç ilçesinin doğal sınırlarını güney ve güneydoğuda Ergene Nehri, batı ve kuzeyde Meriç Nehri oluşturuyor. İlçe toprakları bu akarsular arasındaki ova ve düzlüklerden meydana gelir. İlçenin en büyük vadisini Meriç Nehri bölgesi oluşturuyor. İkinci büyük vadi ise Ergene Nehri’ne ait olan bölgedir.
İlçe, Akdeniz ikliminin Trakya Geçit Tipi özelliğine sahiptir. Bu iklim sert kara iklimidir. Yazlar genellikle kurak ve sıcak, kışlar ise soğuk ve az yağışlıdır. Doğal bitki örtüsü ise kuru ormandır. Bölgede Akdeniz iklimine has katran ardıcı adlı ağaççık yer alır.
Meriç’e Nasıl Gidilir?
Meriç ilçesini keşfetmek için birçok ulaşım yolunu tercih edebilirsiniz. Otobüs ile Meriç’e ulaşmak istiyorsanız birçok firma bölgeye otobüs seferi düzenliyor. Meriç otobüs seferleri ağırlıklı olarak yerel seyahat firmaları tarafından gerçekleştiriliyor. Kendiniz için uygun firmayı seçerek Meriç’e yolculuk yapabilirsiniz. Meriç’e ulaşmak için Edirne Merkez’e kalkan otobüsleri ya da Keşan, Uzunköprü varışlı otobüsleri tercih edebilirsiniz. İndikten sonra Meriç’e giden araçlarla ilçeye ulaşabilirsiniz.
0 Yorum