06 July 2022
ABONE OL

Mecidiye Köprüsü Nerede, Mecidiye Köprüsü’ne Nasıl Gidilir?

Mecidiye Köprüsü bilinen adıyla Meriç Köprüsü, Edirne-Karaağaç yolu üzerinde Meriç Nehri üzerine konumlanmıştır. 1842 yılında Abdülmecid zamanında yapımına başlayan köprünün 1874 yılında yapımı tamamlanmıştır. Mermer yazıtlı tarihi köşkü bulunan köprünün kubbe kısmında güneş motifi biçiminde demirden paratoner olduğu biliniyor.

Mecidiye Köprüsü Nerede, Mecidiye Köprüsü’ne Nasıl Gidilir?

Meriç Nehri üzerinde yer aldığı için Meriç Köprüsü olarak tanınan Mecidiye Köprüsü’nün tarihi değeri oldukça büyüktür. Edirne’nin en önemli yapıtlarından birini oluşturan Mecidiye Köprüsü, Edirne’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olma özelliğini taşıyor.

Mecidiye Köprüsü Özellikleri

Meriç Nehri üzerinde yer alan Mecidiye Köprüsü, oldukça önemli bir köprüyü oluşturuyor. Türkiye ile Yunanistan arasında sınır oluşturan ve Balkanlar’daki en büyük akarsu olma özelliğini taşıyan Meriç Nehri, Türkiye üzerinden Ege Denizi’ne dökülüyor.

Edirne Karaağaç yolunu birbirine bağlayan Meriç Köprüsü’nden önce ahşap bir köprü bulunduğu biliniyor. Bu köprünün Meriç Nehri nedeniyle hasar alındığı ve yeni bir köprü yapımının elzem olduğu dönemde Meriç Köprüsü, Sultan II. Mahmut ve Abdülmecid döneminde inşa edilmiştir.

Mecidiye Köprüsü, 263 metre uzunluğunda 7 metre genişliğindedir. 13 ayak üzerine konumlanmış olan bu köprüde 12 sivri kemerli taş bulunmaktadır. Bu taşlar yanlara doğru eğimli vaziyettedir. Ayaklarının arasında boşaltma gözleri mevcuttur. Köprünün orta kısmında bulunan yazıtlı köşkü mermerden inşa edilmiştir.

Kemer üzerinde 12 Hayvanlı Takvim, 8 Köşeli Yıldız ve Selçuklu mimarisinden ilham alan iki ejder figürü yer alır. Köprünün bir bölümünde ise taş malzemeden farklı şekilde mermerden inşa edilen Seyir Köşkü yer almaktadır. Dört adet dikdörtgen ayak üzerine oturtulan Seyir Köşkünde aynalı tonozlu üst örtü mevcuttur. Seyir Köşkü üzerinde figürler mevcuttur.

Köprünün tarih köşkünün kubbesi içinde Edirne manzaralı duvar resimleri mevcuttur. Köprünün iki kısmında da kayık, gemi ve sandalların yanaşması için kesme taşlardan rıhtım inşa edilmiştir. Bu taş köprü yapılmadan önce nehir üzerinden Balkanlar’a nehir ticareti söz konusuydu.

Meriç Nehri aynı zamanda kuş cenneti olma özelliği taşır. Birbirinden güzel kuş türlerini gözlemleyebileceğiniz bu nehir, harika bir keşif imkanı sağlıyor.

0 Yorum

Benzer İçerikler