22 June 2022
ABONE OL

Edirne’yi Kim ve Ne Zaman Fethetti? Edirne’nin Fethi

Edirne’nin Fethi, Bizans İmparatorluğu’nun elinde olan Edirne’nin Osmanlı İmparatorluğu himayesine geçmesiyle neticelenen bir olaydır. Edirne’nin fethi, tarihi açıdan pek çok olaya yol açmış, Edirne’nin uzun yıllar başkent olmasını sağlamıştır. Edirne, 1453 yılına kadar Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmıştır.

Edirne’yi Kim ve Ne Zaman Fethetti? Edirne’nin Fethi

Edirne’nin Fethi

Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıllarında Balkanlara yapılan fetihler Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa tarafından yapılmaktaydı. 1354 yılında Süleyman Bey Kallipolis (Gelibolu) kalesini alarak Trakya’da akınlara başladı. I. Murat ise tahta çıkışından itibaren Rumeli’nin ele geçirilmesi için yapılan girişimlere hız vermiştir.

Sultan I. Murad, Şahin Paşa’yı Edirne’nin fethi ile görevlendirmiştir. Şahin Paşa, Gelibolu’ya geçerek bir sefer düzenledi. Bu seferin amacı, Bizans’tan Edirne’ye giden ticaret yolunu kontrol altında tutmak ve Birgos Büyükdükanlığını fethederek Edirne’yi ele geçirmekti. Birgos tekfuru, himayesindeki tebaa ile birlikte hisarı bırakıp kaçınca, Edirne’nin fethi için ilk eşik atlanmış oldu. Artık hedef Edirne’ydi.

Günümüzde Edirne olarak bilinen bölge, batılı kaynaklarda Hadrianopolis olarak yer alır. Kentin adı, Roma hükümdarı Hadrianus’tan geliyordu. Hadrianus’un kenti anlamını taşıyan Hadrianopolis, zamanla Hedrene, Edrene olarak tanımlanmıştır. 18 yüzyılda ise Edirne olarak kullanılmaya başlanmıştır. Osmanlı kayıtlarında ise Edrenebol olarak yer almaktadır. .

Edirne hükümdarının sarayı tepede yer alıyor, bu tepe ise kuvvetli surlarla korunuyordu. Bu nedenle bu hisarın fethi kolay olmayacaktı. Bu sebeple Murat Gazi, Lala Şahin Paşa’yı önden Edirne’ye gönderdi. Sultan I. Murat da Edirne doğrultusundaki küçük hisarları ele geçirdi. Bu sırada Şahin Paşa, Edirne’de ilk taarruzlara başlamıştı.

Şahin Paşa muharebenin başlarında oldukça başarılı oldu. Murat Gazi geldiğinde ise taarruz kuvvetlendi. Yaşan çarpışmalarda başkumandanı ölen Edirne Hükümdarı Enez’e kaçtı. Bu nedenle Edirne, fazla dayanamadı ve hisar ele geçirildi. Edirne, böylelikle fethedilmiş oldu.

Edirne fethedildikten sonra ziyarete gelen I. Murad, kalenin yönetimini Şahin Paşa’ya verdi. Edirne’nin fethinden sonra bu şehir, Rumeli fetihlerinde çok önemli bir askeri üs haline geldi. 1363’te Lala Şahin Paşa Filibe’yi fetih için Edirne’den hareket etti. Ayrıca, Eflak, Sırp ve Boğdan birliklerinden meydana gelen Haçlı ordusuna karşı Sırpsındığı Savaşı, Edirne’nin batısında yapılmıştır.

Edirne fethedildikten sonra hızla Türkleşmeye başlamıştır. Edirne, 1365 yılında Osmanlı başkenti yapılmıştır. Edirne, 1453 yılında İstanbul fethedilene kadar başkent olarak kalmıştır.

0 Yorum

Benzer İçerikler