07 Şubat 2023
513
ABONE OL

Edirne’de Görülmesi Gereken Tarihi Yerler

Edirne’de gezilecek yerler hem tarihi hem de kültürel açıdan çok fazladır. İlk kez şehre geldiğinizde ya da gelmeye karar verdiğinizde aşağıda bahsedeceğimiz tarihi yerleri mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bu tarihi yerlerin hepsinin kendi dönemine ait önemli eserler olduğunu ve kendi içinde anlam taşıdığını unutmamalısınız.

Edirne’de Görülmesi Gereken Tarihi Yerler

Edirne küçük fakat tarih dolu bir şehir diyebiliriz. Roma İmparatoru tarafından kurulmuş olan bu şehir Trakya eyaletinin de başkenti olarak kabul edilmiştir. 20’ye yakın savaşın meydana geldiği bu şehir 1369 yılında Osmanlı Padişahı Murad tarafından alınmıştır.

Edirne, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u başkent yapmasına kadar 90 yıl boyunca başkentlik yapmıştır. 90 yıllık dönem içerisinde şehirde pek çok Türk boyu kurulmuş ve bu sayede bölgenin Türkleşmesi sağlanmıştır.

Edirne’de günübirlik gezilecek yerler de çok fazladır, ancak Türkiye’nin neresinde olursanız olun Edirne denildiğinde ilk akla gelen Selimiye cami olmuştur.

Edirne’de gezilecek tarihi yerler için ilk olarak medreseleri anlatarak başlayabiliriz. Aşağıda bahsedeceğimiz bu medreseler Osmanlı dönemine aittir.

  1. Saatli Medrese

II. Murat tarafından inşa ettirilmiş olan saatli medrese, Osmanlının Edirne’de yaptırmış olduğu ilk medrese olarak biliniyor. Fatih Sultan Mehmet’in de bu medresede eğitim aldığı rivayetler arasında yer almaktadır. Medreseyi gün boyunca ziyaret edebiliyorsunuz. Girişin ücretsiz olması ise herkesin görmesine imkan sağlıyor.

  1. Peykler Medresesi

Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış olan Peykler medresesi 18 odadan oluşuyor. Gösterişli bir girişe sahip olan bu medrese ince işlenmiş mimarisiyle de ziyaretçilerini hayran bırakıyor.  Ücretsiz olan medreseyi gün boyunca ziyaret edebilirsiniz.

  1. Selimiye Camii

Yukarıda medreselerden bahsettik, ancak Selimiye camiini hemen belirtmek gerekiyor. Dünya Mirası listesine girmiş olan cami için Mimar Sinan “Ustalık Eserim” sözlerini kullanmıştır.

Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş olan cami şuanda bile tüm ihtişamıyla ziyaretçilerini ağırlıyor. Selimiye cami 4 minareli olarak inşa edilmiştir. Caminin içinde kullanılan süslemelerde İznik çinileri kullanılmış. Cami içinde iki tane medrese bir kapalı çarşı, saat kulesi ve çok sayıda avlu bulunuyor.  Caminin yapımında birçok simgesel değerlerde kullanılmış. Örneğin caminin tam 999 penceresi bulunuyor. Bu pencerelerin anlamı ise Allah’ın mükemmelliğini temsil etmesidir. Pencereler 5 kademeden oluşuyor ve İslam’ın 5 şartına atıfta bulunulmuş. 32 metre çapında olan kubbe ise 32 farzı simgeliyor.

Selimiye cami Sarı Tepeye inşa edilmiş. Buraya inşa edilmesi ise tesadüf sonucu değildir. Nedeni ise Edirne deprem kuşağı içerisinde olsa da bu nokta en güvenli yerdir. Selimiye cami gün boyunca ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

  1. Eski Cami

Edirne’nin merkezinde olan Eski cami, ulu cami olarak da bilinmektedir. Eski camii Selimiye Cami kadar dikkat çekmiyor olsa da duvarlarında işlenmiş olan hat sanatı manevi açıdan burayı da etkileyici bir konuma getirmiştir.

  1. Üç Şerefeli Cami

Edirne’de camiler arasında görülmesi gereken yerler içinde bulunuyor. Burmalı cami olarak da bilinen üç şerefeli cami enine genişleyen bir yapı olarak yapılmıştır. Amaç daha fazla kişinin camide namaz kılmasına imkan tanımasıdır.

Edirne’de görmeniz gereken Kervan saray’larda vardır. Örneğin Rüstem Paşa Kervansarayı,  Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı, Bayezid Külliyesi (Sağlık Müzesi) gibi. Dini ibadethaneler yalnızca cami ve medreselerle kalmamış. Şehirde gezilip görülmesi gereken kiliseler ve sinegoglarda bulunmaktadır. Aşağıda kilise ve sinegogların isimleri yer almaktadır.

  • Sveti Georgi Bulgar Kilisesi
  • Kutsal Büyük Sinagog (Edirne Büyük Sinagogu)

Edirne’nin tarihi ve doğal güzellikleri hakkında bilgiler verirken meriç köprüsünü görmeden geçmemek gerektiğini belirtelim.

  1. Meriç Köprüsü

Meriç köprüsü, Edirne’nin en çok ziyaret edilen turistik bölgelerinin başında geliyor. Köprünün şu an bulunduğu yerde eskiden ahşap bir köprü bulunuyormuş. Su taşkınlarının çok fazla yaşanması ise köprünün zarar görmesine neden olurken II. Murad burada sağlam bir köprü yapılmasına karar vermiş ve 1842 yılında köprünün temeli atılmış. Toplam 5 yılda yapımı tamamlanan bu köprü aynı zamanda Mecidiye köprüsü olarak da biliniyor. 7 metre genişliğinde ve 263 metre uzunluğunda olan bu köprünün kemer bölümünde Selçuklu mimarisinden örnekler kullanılmıştır. Edirne’ye geldiğinizde mutlaka Meriç köprüsünü görmeli ve buradaki cafelerde oturarak manzaranın keyfini sürmelisiniz.

  1. Ergene Köprüsü (Uzun Köprü)

Edirne’nin en önemli yerlerinden olan Uzun Köprü, Ergene nehri üzerine kurulmuştur. II. Murat tarafından yaptırılmış olan bu köprü toplamda 174 tane göze sahiptir. Köprü araç trafiğine kapalı olmasından dolayı rahatlıkla gezilebilir. Dünyanın en uzun taş köprüsü olarak bilinir.

  1. Edirne Müzesi

Müze, arkeoloji ve etnografya bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Arkeoloji bölümünde en yaşlısı 35 milyon yaşında olan çeşitli hayvanlara ait fosil kalıntıları görülebilmektedir. Neoloitik ve Kalkolitik Çağa ait çeşitli kalıntılar, Urartu ve Hitit medeniyetlerine ait bazı ilginç kalıntılar da gene arkeoloji bölümünde bulunmaktadır. Bölümdeki diğer önemli eserler ise genellikle seramikten yapılmış çeşitli nesnelerden oluşmaktadır.

  1. Adalet Kasrı

Osmanlı döneminde mühimmat deposu olarak kullanılan adalet kasrı havaya uçurulmuş, ancak yok olmasının önüne geçilmiştir. Yapılan restorasyon çalışmaları nedeniyle kapalı olan adalet kasrı Kırkpınar güreşlerine ev sahipliği yapmaktadır

  1. Eski Tren Garı

Eski tren garı inşa edilirken Sirkeci Garı örnek alınmış. 3 kattan oluşan tren garı, 80 metre uzunluğa sahiptir. Lozan anlaşmasıyla birlikte gar Türklere bırakılmıştır. Eski tren garı şu an bir tren istasyonu olarak kullanılmasa da Güzel Sanatlar Fakültesi olarak hizmet vermektedir. Edirne’ye geldiğinizde burası da mutlaka görmeniz gereken yerler arasında olmalıdır.

  1. Edirne Evleri

 Tarihi Edirne evlerinin en büyük özelliği ahşap bir yapıya sahip olmasıdır. Edirne’de Sokak ve caddeleri gezerken tarihi evleri görmeniz mümkündür. Edirne’de özellikle Kaleiçi’nde bu evleri görmeniz mümkündür.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
3 Ekim 2023 Edirne Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
2 Ekim 2023 Edirne Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
1 Ekim 2023 Edirne Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
30 Eylül 2023 Edirne Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
29 Eylül 2023 Edirne Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
28 Eylül 2023 Edirne Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler