Son Dakika Haberleri
/
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü "Hayalet Ağ Avcılığı Marmara" isimli proje kapsamında denizin dibinde kalarak canlılar için büyük tehdit oluşturan ağlar çıkarılıyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü projede yaklaşık 30 kişiden oluşan ekip 2 ayı aşkın süredir Bandırma civarında denizin dibinde kalarak canlılar için büyük tehdit oluşturan ağları çıkarmak için yoğun bir çalışma sürdürüyor.
Projenin koordinatörü ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz:
"Dut Limanı'nın kuzeyinde bir 2 gırgır ağı parçası kaldırdık. Baya büyük bir ağdı. Yaklaşık 5 dönümlük bir alanı kaplayacak kadar büyük 2 parça gırgır ağı aldık" şeklinde konuştu.
Hem Balıkçılığımızı Hem de Balık Stoklarımızı Etkiliyor
Projenin koordinatörü ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, hayalet ağların balıkçılığı ve balık stoklarını doğrudan etkilediğini vurguladı.
Balıkçılardan ya da dalış yapanlardan hayalet ağ ihbarı konusunda destek beklediklerini ifade eden Ayaz, şunları kaydetti:
"Marmara Denizi ve Ege bölgesindeki hayalet ağ varlığını tahmin etmek oldukça zor. Çünkü yapılmış bir çalışma ve tarama yok. Sadece bir çalışma yapılmış bugüne kadar. İstanbul limanlarında yapılan bir çalışma. Bu çalışmalarla ilgili yaptığımız incelemede de ağ kaybının yoğun olduğunu gördük. Ancak bunlar küçük balıkçılarla ilgili yapılmış bir çalışma. Esas bu büyük gırgır ağlarının nereye takıldığı konusunda tam bir çalışma yapılmamış ama gemiler dolusu olduğunu düşünüyorum. Çünkü görüşmelerimizde dalgıç arkadaşlarımızdan, 2-3 boy gırgır ağının dipte yattığını söyleyenler var. Yani öyle ciddi problem ki bu 2-3 boy ağ çok ciddi bir rakam. Teknemizin güvertesinin bile bunu alacak bir büyüklükte olmadığını düşünüyorum. Onları belki keserek çıkaracağız. Bazıları da çok ciddi derinliklerde, 50-60 metre derinlikteki gemi batıklarının üzerinde var."
0 Yorum