Son Dakika Haberleri
/
Çanakkale, antik çağlara kadar uzanan binlerce yıllık zengin bir tarihe sahiptir. I. Dünya Savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş dönemlerinde de hayati bir rol oynamış olan göz alıcı bir yerdir. Ege ve Marmara bölgelerinde toprakları bulunan Çanakkale, bölgesinde yer alan birçok tarihi mekan ile ilgi görür. Çanakkale Savaşı’nın yaşandığı alanlarda kurulan tarihi parkları, etkileyici anıtları ve şehitlikleri ile her sene milyonlarca yabancı ve yerli turist tarafından ziyaret edilir. Peki, Çanakkale'nin tarihi ve doğal güzellikleri nelerdir? İşte, Çanakkale’de gezilecek yerler haritası…
Çanakkale’nin meşhur yerleri arasında bulunan Truva antik Kenti, Homeros’un İlyada Destanı’nda sözünü ettiği ve antik dünyanın en büyük savaşlarından biri olan Truva Savaşı’nın yaşandığı kenttir. 1998’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Truva Antik Kenti, her sene dünyanın çeşitli yerinden gelen yüzlerce turisti ağırlar. Tarihi M.Ö. 3000 yılına kadar uzanan Truva Antik Kenti, dünyanın en önemli arkeolojik kazı alanlarından biridir.
Çanakkale’nin simgesel yapıları arasında bulunan Truva Atı heykeli, Çanakkale Kordon’da bulunur. Kayserili Ahmet Paşa Caddesi üzerinde dikkat çeken Truva Atı, her yıl birçok turist tarafından ziyaret edilir. 10 yıldan fazla süren Truva Savaşı’nın son bulmasını sağlayan Truva Atı, içi askerlerle doldurularak şehre hediye edilmiştir. Bu efsanevi Truva Atı’nın devasa bir örneğini muazzam Çanakkale Körfezi ve yat limanı manzaraları eşliğinde görebilirsiniz.
Çanakkale'de denize girilecek yerler arasında bulunan Ayazma Plajı, Bozcaada’da yer alır. Altın renkli kumları ile göz kamaştıran Ayazma Plajı, turizm imkanları bakımından gelişmiş bir mekandır. Bu nedenle çevresinde kafeler, plaj kulüpleri ve restoranlar bulunur. Hem yerli hem de yabancı turistler tarafından rağbet gören Ayazma Plajı, berrak denizi ile dalış yapmak için uygun bir yerdir. Şezlong ve şemsiye kiralanabilen bu mekan yaz tatili için oldukça idealdir.
Conkbayırı, Mustafa Kemal Atatürk’ün taarruz emrini verdiği ve Çanakkale Savaşı’nın en önemli noktalarından biridir. Tarihi önemi ve eşsiz doğal güzelliği ile Çanakkale’de görülmesi gereken yerlerden biri olarak gezi planlarına eklenmelidir. Conkbayırı, Gelibolu Yarımadası’nın batı kısmında Karatepe ve Besim Tepesi arasında bulunur. 1015 yılındaki taarruz esnasında Atatürk’ün cebindeki saate şarapnel parçasının isabet ettiği ve Atatürk’ün hayatının kurtulduğu yer olması ile ayrı bir öneme sahiptir.
Mustafa Kemal Atatürk’ün etkileyici heykelini görebileceğiniz bir mekan olan Conkbayırı, aynı zamanda panaromik Çanakkale Boğazı ve doğa manzaraları ile göz alıcıdır. Eceabat feribotları ile kolaylıkla ulaşılabilen bu mekanda savaşın cereyan ettiği yerleri gezerek o zamanı gözünüzde canlandırabilirsiniz.
Çanakkale merkezde Kemalpaşa Mahallesi’nde bulunan Çanakkale Saat Kulesi, 1897’de inşa edilmiştir. Çanakkale’nin simgesel yapılarından biri olan bu tarihi mekan, II. Abdülhamit döneminde 5 katlı olarak ve külah tasarımı ile inşa edilen saat kulesi, İzmir’in ünlü saat kulelerine oldukça benzer. 4. katında dört tarafta da saatlerin bulunduğu Saat Kulesi Çanakkale şehrinde dikkatleri üzerine çeker. Çanakkale Merkez'de gezilecek yerler arasında bulunan bu yapı, etkileyici taş mimarisi ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeker. Kulenin kapısında II. Abdülhamit’in tuğrası da yer alır. Akşam saatlerinde karanlık çökerken aydınlatılan kule, muhteşem kareler yakalayabileceğiniz bir mekan olarak dikkat çeker.
Çimpe Kalesi, 1356’da I. Orhan Bey döneminde alınmıştır. 14. yüzyılın ortalarında Osmanlı Ordusu tarafından fethedilen, Balkan topraklarının güneydoğu bölümünde Gelibolu Yarımadası2nda bulunur. Çoğu tarih kaynağında Orhan Bey’in oğlu Süleyman Paşa’nın Edirne’yi kuşatan Bulgar ve Sırp kuvvetlerini bozarak Bizans’a yardım etmesi neticesinde kalenin hediye edildiği belirtilir. Kaynaklarda kalenin ismi “Çinbi”, “Çinpi” olarak anılır.
Çanakkale’nin şifalı sularının tadını çıkarmak için her yıl dünyanın farklı yerlerinden gelen turistlerin ilgi gösterdiği Kestanbol Kaplıcaları, Ezine ilçesinde bulunur. Oldukça geniş bir alana yayılmış olan bu mekan, 22.000 metrekarelik bir alana sahiptir. Aile hamamları, konaklama hizmetleri, açık ve kapalı termal yüzme havuzları gibi birçok imkan bulunan Kestanbol Kaplıcaları’nda bir yandan tertemiz havanın tadını çıkarırken diğer yandan şifa bulabilirsiniz.
Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde bulunan Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, toplu taşıma ile kolaylıkla ulaşılabilecek bir konumda yer alır. Aynı zamanda şehrin kalabalığından uzakta doğayla iç içer bir ortam sunan bu park, 5,85 hektarlık geniş bir alanı kapsar. İçerisinde birbirinden güzel endemik bitki türleri, çeşitli dereler, güzel şelaleler, çardaklar, oyun alanları, çam ormanları ve orman köşkleri bulunan Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, oksijen seviyesi yüksek havası ile meşhur bir mekandır.
Ihlamur, gürgen, meşe ve kestane ağaçları ile çevrili bu parkı gezerken Kaz Dağları’na özgü 38 endemik bitki türünü görebilme imkanı yakalayabilirsiniz. Seyir teraslarında her mevsim harika doğa fotoğraf kareleri yakalanabilen parkın içerisinde kır bahçeleri ve piknik alanları sayesinde stres atabilirsiniz.
Truva Antik Kenti ile beraber Çanakkale’nin sıklıkla uğranan antik kenti Assos Antik Kenti’dir. Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale Köyü’nde yer alır. Tarihi önemi ve doğal güzelliği ile zamanla hem yerli hem de yabancı turistlerin güzide mekanı haline gelmiştir. Çanakkale’de gezilecek yerler arasında dikkat çeken bu tarihi kent, Midilli Adası’nın karşısında bulunur. M.Ö. 900’lü yıllarda inşa edilmiştir. Aristo’nun yıllar boyunca yaşadığı kent olarak bilinir. Dönemin en önemli kültür, sanat ve bilim merkezlerinden biri olan Assos Antik Kenti’ni gezerken Athena Tapınağı ve koskocaman antik tiyatroyu yakından inceleme fırsatı bulabilirsiniz.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nın içinde bulunan Çanakkale Şehitlik Anıtı, çoğunlukla Çanakkale gezilerinin ilk durağı olur. 41 metre yüksekliğe sahip olan anıt, 25 x 25 metre boyutunda kale planlı olarak inşa edilen tarihi bir yapıdır. Anıt, benzersiz dizaynı ile Mehmetçik kelimesinin M harfini de simgeler.
Mıhlı Şelalesi, Kaz Dağlarından gelen Mıhlı Çayından meydana gelen küçük şelale olarak bilinir. Türkiye’deki diğer şelaleler gibi büyük değildir. Bölgede çaydan gelen sularla oluşan iki gölet vardır ve bu göletlerden biri de Mıhlı Şelalesi’nin alt kısmında bulunur. Bu göletlere yüzerek ulaşılabilir. Tertemiz ve serin su sebebi ile birçok kişi özellikle yaz aylarında gölete yüzerek gider. Şelalenin 250 metre aşağısında Baş Değirmen Köprüsü vardır. Bu sayede şelaleye yürüyerek de gidilebilir. Manzara izlemek için bu köprü üzerinde yürüyüş yapmayı tercih eden turistler bölgeye oldukça ilgi gösterir. Sakin bir bölgede yer alan Mıhlı Şelalesi’nin çevresinde piknik alanları, dinlenme tesisleri ve mangal alanları vardır. Bu şelale, Çanakkale’de gezilecek doğal yerler arasında bulunur.
Kilitbahir Kalesi, Eceabat ilçesine bağlı küçük bir köy olan Kilitbahir’de bulunur. Türkiye’nin en güzel kalelerinden biri olarak gösterilen Kiltbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan tarihi bir eserdir. Etkileyici mimarisi ile dikkat çeken bu tarihi eser, üç yapraklı yonca şeklinde inşa edilmiştir. İstanbul kuşatması zamanında Bizans’a yardım gitmesini önlemek için Çanakkale Boğazı’na hakim bir konuma inşa edilmiştir.
Çanakkale Kordon’a çok yakın bir konumda bulunan Çanakkale Deniz Müzesi, Türkiye’nin en zengin müzelerinden biri olarak etkileyici bir koleksiyona sahiptir. 2000 yılında modern müzecilik anlayışının benimsenmesi ile hizmet vermeye başlayan müzede Nusret Mayın Gemisi’nin maketini görebilirsiniz. Aynı zamanda madalyalardan üniformalara, gemi silahlarından toplarına kadar yüzlerce tarihi nesneyi yakından inceleyebilirsiniz.
Aynalı Çarşı, 1889’da Osmanlı padişahı II. Abdülhamit zamanında, İstanbul’daki meşhur Mısır Çarşısı’nın bir benzeri olarak inşa edilmiştir. Çanakkale’de ticaretin kalbinin attığı yer olarak bilinen bu çarşı, günümüzde şehrin önemli turistik yerlerinden biridir. İçerisinde hediyelik eşya dükkanlarının, yöresel ürünlerin ve el sanatları eserlerinin yer aldığı Aynalı Çarşı, kızıl taştan yapılmış mimarisi ile ilgi görür. Mimarisinde dikkat çeken kabartma çiçek desenleri ve kemerli yapısı ile görülmeye değer bir güzelliğe sahiptir.
Gelibolu Yarımadası’nın güney kısmında 33.000 hektarlık alanı kapsayan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Çanakkale’nin her sene milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen önemli noktaları arasında yer alır. 1973’te kurulan ve etkileyici anıtları bulunan milli park, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan özel bir koruma alanıdır. 60 binden fazla Türk askerinin mezarı ve anıtlarının yer aldığı bu parkta, 150 binden fazla Fransız, Yeni Zelanda, Avustralya ve İngiliz askerinin mezarı ve anıtları da bulunur. Bu sebeple bu park, tarihi sit alanı olarak korunur. Çanakkale’de gezilecek tarihi yerler arasında bulunan bu parka gelerek savaşın yaşandığı siperler, burçlar, kaleler ve toplar arasında tarihin tozunu yutabilirsiniz.
0 Yorum