13 October 2022
ABONE OL

Stres Nedir? Nedenleri Nelerdir? Nasıl Başa Çıkılır?

Stres, kişide belirli miktarda olduğunda iti bir güç olarak motivasyonu artıran bir histir. Ancak sürekli bir şekilde strese maruz kalmak bir zaman sonra kronik bir hal alır. Stres, yaklaşan sınavlar, aile ile ilgili sorunlar ya da teslim tarihi yaklaşan işler gibi birçok yoğunluk gerektiren durumda ortaya çıkar. Zihin, bir tehlike varmış gibi çalışır. Bu durum bireyin fiziksel ve bedensel olarak olumsuz etkilenmesine sebep olur. Bu olumsuz stres belirtileri arasında baş ağrısı, hızlı kalp atışı, cilt rahatsızlıkları, astım, uyku sorunları, kaygı bozukluğu, depresyon ve anksiyete gibi sorunlar vardır. Peki, stres nedir, stres neden olur, stres nasıl geçer?

Stres Nedir? Nedenleri Nelerdir? Nasıl Başa Çıkılır?

Stres Nedir?

Stres, duygusal ya da zihinsel baskı ile başa çıkamama hissidir. Vücudun işin içinden çıkılmaz zamanlarda baskıya verdiği cevap strestir. Stres, genel olarak beklenmedik ve benliğimizi tehdit altında hissettiğimiz durumlarda tetiklenir. Kişi, stresli bir olay ya da durum ile karşı karşıya kaldığında vücudu stres hormonu salgılamaya başlar. Stres hormonları beyindeki savaşma ve kaç dürtülerini harekete geçirir. Beynin tehdit altında olduğunu hissettiren bu dürtüler, en hızlı şekilde tepki vermeyi sağlar. Bu dürtülerin harekete geçmesini sağlayan stres, bazı durumlarda kurtarıcı bir güç olabilir. Fakat, aşırı stres hem zihnimizi hem de bedenimizi kötü etkiler.

Stresin Nedenleri Nelerdir?

Stres, kişide çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Büyük bir olay ya da durum strese sebep olabilir. Bununla birlikte zaman içerisinde biriken çok sayıda küçük olay da strese neden olabilir. Bu sebeple kişinin stres yapmasına neden olan durumu tanımlamak ya da bir başkasına açıklamak oldukça zordur. Stresin sebepleri her bireyde farklı belirtiler gösterebilir. Ancak genel olarak strese sebep olan belli başlı olaylar vardır. Bu olaylardan bazıları aşağıdaki gibidir.

Büyük değişimler ile karşılaşmak

Bir durum üzerinde az kontrol sahibi olmak

Baskı altında hissetmek

Taciz, ayrımcılık ya da ırkçılığa maruz kalmak

Ayrılık ya da boşanma yaşamak

Bir yakınını kaybetmek

Bir konu hakkında kaygılanmak

Geçim sıkıntısı çekmek

Bir hastalığa yakalanmak

Finansal sorumlulukların artması

Bunaltan sorumluluklara sahip olmak

Stresle Nasıl Başa Çıkılır?

Kişisel olarak yapılacak bazı değişimler, stresle başa çıkabilmek için oldukça önemlidir. Birtakım kişisel alışkanlıkların değiştirilmesi, stresin zihinsel ve fiziksel etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Stresin kişiye zarar veren etkilerini kontrol altına almak için yeni alışkanlıklar edinmek ve günlük rutini değiştirmek gerekir. Meditasyon, nefes egzersizleri, sosyal aktiviteler, spor gibi faaliyetler stresi azaltmakta etkilidir. Aynı zamanda alkol ve sigara gibi bağımlılık yapan ve zararlı maddelerin kullanımını azaltarak sağlıklı beslenmek stresle başa çıkmak için oldukça etkilidir.

Stresle başa çıkmanın en önemli noktası, kişinin yaşamında kontrol edebildiği koşulların oluşmasıdır. Dolayısıyla kişinin belirli aktiviteleri yaparak kendisini başarılı ve kontrol sahibi hissetmesi stresle başa çıkmayı kolaylaştırır. Olumlu düşüncelere yer açmak, zaman yönetimi yapmak, hobi edinmek ve sosyal ortamlarda insanlarla iletişim kurmak da aşırı stres belirtileri konusunda azaltma gösterebilir. Stresle başa çıkmak için psikolojik destek tavsiye edilir. Psikolojik destek alarak stresin kaynağını ve stresten nasıl korunabileceği bir profesyonel desteği ile öğrenilebilir.

0 Yorum

Benzer İçerikler

BİLGİ KÖŞESİ
Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılı
BİLGİ KÖŞESİ
Hünnap Nedir? Faydaları Nelerdir?
BİLGİ KÖŞESİ
Temel Kamp Malzemeleri Nelerdir?