08 November 2022
ABONE OL

Çiğ Kuruyemişin Faydaları Nelerdir?

Dengeli beslenme programlarının önemli besinleri arasında kuruyemişler bulunur. Antioksidan açısından zengin olan kuruyemişler vitamin ve mineral içeriklerinin yanında iyi birer bitkisel protein kaynağı olarak bilinir. Özellikle beslenme programlarındaki ara öğünler için uygun bir atıştırmalık alternatifi olan kuruyemişler hem çiğ hem de kavrulmuş bir şekilde tüketilebilir. Peki, çiğ kuruyemişin faydaları nelerdir?

Çiğ Kuruyemişin Faydaları Nelerdir?

Çiğ Kuruyemiş Sağlıklı mı?

Çiğ veya kavrulmuş kuruyemişler iki durumda da karbonhidrat, protein ve kalori bakımından oldukça zengindir. Çiğ kuruyemişlerdeki antioksidan bileşenler kavrulmuş kuruyemişlerdekine göre daha yüksektir. Bu özellik ile sağlık açısından kişileri bir adım öne taşır. Fakat günümüzde kuruyemişlerin vitamin, antioksidan ve mineral kaybını minimum seviyede tutmak için kavurma sıcaklığı ve süresi belirli düzeylerde tutulur.

Çiğ Kuruyemişin Faydaları

Çiğ kuruyemiş E vitamini, çinko, selenyum, bakır, B vitaminleri, magnezyum, potasyum mineral ve vitaminleri içeriğinde bulundurur. Çiğ kuruyemiş faydaları aşağıdaki gibidir.

Rutin bir şekilde kuruyemiş tüketmek vücut sağlığı açısından zihinsel ve fiziksel olarak pek çok faydayı insanlara sunar.

Sindirim sistemi üzerinde düzenleyici özelliğe sahiptir. Lifli yapısı sebebi ile çekirdek kısmı özellikle sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Bu sayede bağırsakların belirli bir düzen içerisinde hareket etmesine imkan sağlar. Böylelikle kabızlık, şişkinlik ve gaz gibi rahatsızlıkları azaltma konusunda aktif role sahiptir.

Pek çok kuruyemiş türü tokluk hissi yaratır. Bu sayede kilo verme ve kilo kontrolü bakımından yardımcıdır.

Cilt sağlığı için destekleyici özelliğe sahiptir. Kuruyemiş çeşitleri içerisinde barındırdığı E vitamini, B vitamini ve diğer önemli mineraller ile cilde içeriden temas eder. Aynı zamanda cilt sorunu yaşayanlar için düzenli tüketimi ile cildin neminin kazanılmasında yardımcı olur.

Vücudunuz için gereken mineral ve vitaminleri almanızı sağlar. Beyin sağlığını destekler. Yapılan çalışmalarda bir porsiyon kuruyemişin Alzheimer ya da bunama gibi pek çok hastalıkla savaşmamızda etkendir.

Yaşlanma etkilerini azaltan kuruyemişler içeriğinde bulunan mineral ve vitaminler vücudumuzdaki hücre yenilenmesini desteklediğinden dolayı yaşlanma konusunda geciktirici bir etkiye sahiptir.

Kansere karşı savaşmamıza yardımcı olur. Tip 2 diyabeti kontrol etmeye yaratan kuruyemiş şekeri düzenleme konusunda da yardımcıdır. İçeriğindeki sağlıklı yağlar ile kalp krizi ve inme gibi kritik rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltır.

0 Yorum

Benzer İçerikler

BİLGİ KÖŞESİ
Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılı
BİLGİ KÖŞESİ
Hünnap Nedir? Faydaları Nelerdir?
BİLGİ KÖŞESİ
Temel Kamp Malzemeleri Nelerdir?